Nu mai fi “de treaba”– Ai simtit vreodata ca foarte des tu esti persoana care lasa de la ea, care este tot timpul disponibila? Care depinde de aprobarile celorlalti?

Probabil ca da. De ce se intampla asta?

Iata:

Pentru a fi in raport pozitiv cu cei din jur, suna firesc sa incerci sa le faci pe plac. Mai ales daca ai fost crescut cu acest tip de convingere de mic.

Din pacate lucrurile in realitate nu functioneaza asa: omul are o parte instinctiva care predomina in fata ratiunii.

Cand ai comportamentul descris mai sus ii faci pe cei din jurul tau sa te valorifice mai putin. Fiind tot timpul disponibil, gata sa renunti la ceva important pentru tine pentru a satisface nevoile celorlalti (iesit in oras, ascultarea problemelor lor, respectarea optiunilor lor in detrimentul alor tale, etc), ITI SCAZI SINGUR VALOAREA PERCEPUTA de cei din jur.

Iata o comparatie plastica: devii ca un produs usor de obtinut, care se gaseste pe toate rafturile, in fiecare moment al zilei, la un pret mic. Practic, nimic nu impiedica pe nimeni sa te detina.

Daca observi ca ai simptome ale acestei probleme si ai vrea sa scapi de ea, probabil te intrebi cum. Iata cateva sugestii:

Ce sa NU faci:

Primul impuls ar fi sa mergi intr-un mod extrem si drastic in directia opusa – sa devii un om antipatic, orgolios si sa te opui la orice propunere din partea celor din jur. Iar aceasta abordare este gresita. Fiind o atitudine extrema vei avea si mai multe de pierdut si vei deveni dubios pentru cei care te cunosc.

Ce ar MERITA SA INCERCI:

Seteaza-ti niste prioritati peste care sa nu treci sub nicio forma. De exemplu propune-ti sa nu treaca o zi fara sa faci un set de activitati pentru tine si pentru evolutia ta personala (sport, studiu, aprofundarea unui domeniu important pt tine, lectura, etc). Si seteaza un orar pe care sa-l respecti pentru fiecare zi.De exemplu: de la 2 la 4 citesc despre X, de la 5 la 7 fac sport, seara del a 8 la 9 exersez lucrul Y si abia DUPA toate acestea, sunt liber sa ies in oras, sa stau la telefon/pe telefon, sa fiu disponibil pentru ALTII.

In felul acesta castigi doua lucruri deodata: iti creste valoarea perceputa de ceilalti fiindca nu vei mai fi disponibil de fiecare data cand ei au nevoie/chef de tine si MAI IMPORTANT, iti creste valoarea INTRINSECA.

Devii in sine mai valoros, evoluand pe planurile pe care tu le alegi, dedicandu-ti timp in primul rand tie.

 

Daca vrei sa aprofundezi aceasta idee, iti sugerez cartea No more mr Nice Guy. O gasesti in acest link.

Fii la curent cu urmatoarele postari – da-ne follow pe facebook, insta si aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

Click aici pentru a vedea cartea