ATENTIUNE! Daca ai putea sa traiesti fericit doar fiindca faci acel lucru in sine, indiferent de mediul inconjurator, nivelul de trai si de aprecierea celorlalti, atunci da, pentru tine acest concept ar putea fi adevarat.

DAR daca standardele vietii tale sunt inalte, doresti sa ai un nivel de trai ridicat, sa fii apreciat si sa te bucuri de respectul celor din jurul tau, ar trebui sa citesti acest articol.


De ce este periculos sa te bazezi pe ideea de a-ti urmari pasiunea:

Exista multiple personalitati care sustin aceasta idee printre care si miliardarul Mark Cuban sau milionarul Jeff Chopin. Primul sustine ca este foarte posibil sa nu reusesti sa fii suficient de bun in domeniul care te pasioneaza, indiferent de munca depusa.

Cel de-al doilea are o abordare cu care rezonez mult mai mult. Sunt curios daca si tu:

Jeff sustine ca pasiunea este capricioasa – poate aparea oricand, in legatura cu orice si mai important, se poate schimba oricand. Mai mult decat atat, el sustine ca daca transformi pasiunea in job/business/cariera e posibil ca partea pasionala sa dispara.

Acum probabil te intrebi – “Bun, care este solutia pentru viitorul meu?” Aceasta este ideea mea dupa ce am trecut de la muzica la actorie si ulterior la antreprenoriat. Sper sa-ti fie de folos:

Cheia, din cate observ eu pe planeta aceasta, este sa devii in primul rand UTIL. Sa faci/sa produci ceva FOLOSITOR, sa satisfaci o nevoie, sa ai un SENS CONCRET, TANGIBIL, in societatea in care traiesti. Altfel, te vei chinui.

OMG! :O

Daca asta a fost socant, STAI sa vezi in continuare!

Pasiunile NU NE APARTIN (stiu ca aceasta idee suna controversat) dar gandeste-te putin:

Daca te-ai fi nascut la 1000 de km distanta fata de locul actual, traditia, valorile, gusturile, muzica si atmosfera care te reprezinta ar fi fost complet altele. Asadar, tu insuti, ai fi fost complet diferit. Prin urmare, pasiunile tale nu sunt chiar ale tale. Ele sunt o consecinta a educatiei, a mediului inconjurator, a culturii, cu alte cuvinte un rezultat al experientei tale de pana acum, care nu are legatura directa cu tine.

Societatea tinde sa romanteze si sa idealizeze ideea de pasiune ca si cum ar fi ceva organic, doar al tau, ceva ce te reprezinta intr-un mod spiritual la care intreg universul a contribuit. Din pacate, e posibil sa fie doar o coincidenta.

De ce merita sa constientizezi acest fapt neplacut? Fiindca detasandu-te de romantismul ideii de pasiune, poti sa devii flexibil si sa cauti in ce mod vei fi tu capabil, cu profesionalism, sa rezolvi o problema reala in societate si sa ai un rost.

De multe ori iti place un anumit ASPECT al unui lucru –asadar daca ajungi sa trebuiasca sa faci pasiunea aia in detrimentul viziunii tale, raportata la realitatea care il contrazice, vei incepe usor usor sa detesti si pasiunea in sine.

 

Daca vrei sa afli si alte idei Artzeimer, aboneaza-te la pagina noastra!